Monday, September 27, 2010

Meditsiinikontrollis selgus tõde

Täna oli see päev, mil viimaks oma lemmikdoktor Muza-t Spordimeditsiini Sihtasutuses külastasin. Eesmärgiks teha taaskordne koormustest, et selgitada välja, milline on edasiminek alates veebruarist, mil esimest korda koormustesti tegin ning lisaks, kuivõrd olen tervise seisukohast valmis treenima maratoniks.

Olulisemad punktid, mis täna selgusid:

- aeroobne võimekus (hapnikulagi) märgatavalt kasvanud. 134 enne, 220 nüüd.
- südame-veresoonkonna ökonoomsus märgatavalt tõusnud. 2 enne, 3,3 nüüd.
- paranenud kopsutöö. 93 l/min enne, 123 l/min nüüd.
- rasvaprotsent madalam kui enne ja lihasmass suurem kui enne ehk kudede jaotus optimaalne.
- veri endiselt keskmine, kestvusaladega tegelemiseks kehva. Hemoglobiin 117, 4/21 punased verelibled.
- üldkokkuvõtteks ütles Muza, et minu sportlik pilt on viimase 7-8 kuu jooksul äratundmatuseni muutunud. Lisades, et ei mäleta, millal tal viimati nii hea arenemisvõimega harrastussportlane (naisterahvas) käis. Mul pidavat lausa olema fantastiline eelsoodumus vastupidavusaladega tegelemiseks. Muuseas, see sama Dr Muza pidas 7 kuud tagasi mind hullumeelseks, kui kuulis, et kavatsen triatloni läbida, kuid andis siiski toona juba rohelise tule. Pole midagi paremat, kui teadmine, et oled õigel teel.

Mõne aja pärast saan põhjalikuma ülevaate tänasest uuringust ja jagan seda rõõmuga teiegagi. Tänasest alustan ka taas rauapreparaatide tarbimist. Nii nagu füsioterapeut Kristi Singi ütles, on raud kohutavalt pirts ja nii tuleb seda tarbida pool tundi pärast hommikusööki ning teistest vitamiinidest eraldi.
Üldiselt peaksin Dr Muza hinnangul jätkama optimaalse treeninguga, sest just see kindlustab parima tulemuse.

Igal juhul soovitan igaühel, kes kasvõi harrastajad, käia spordiarsti juurest läbi, et vähendada kõiksuguseid terviseriske. Lisaks saab ka oma tervisliku seisundi kohta vajalikku informatsiooni, mis on äärmiselt oluline. Näiteks, kui poleks veebruaris mul avastatud tõsist rauavaegust ning seda poleks kuude jagu ravitud, poleks ma kindlasti mitte triatloni terve nahaga läbinud. Tervis kõigepealt!
Spordimeditsiini Sihtasutuse koduleht asub siin.

1 comment: