Saturday, September 10, 2011

1 päev maratonini: kohtumine mehega, kes jooksis aastaga 365 maratoni

Mul endal on olukord stabiilne. Unega lood pole endiselt kõige paremad, kuid olen kindel, et pärast maratoni on uni parem kui kunagi varem. Söömisega on see, et väga nagu ei läinud täna enam alla. See-eest vedelikku tarbisin korralikult, ma usun. Aga hoopiski oluliseim oli tänane kohtumine Stefaan Engelsiga
(50) - mees, kes jooksis 365-päevaga 365 maratoni! Sellega on ta tänaseks ka kirjas Guinessi rekordite raamatus - nagu ka eelmise hullusega - 20 täispikka triatloni aastaga. Taust on tal täpselt selline, et astma ja teiste kaasasündinud haiguste tõttu on arstid tal lapsest saati keelanud sportimise. Tänase seisuga on mees vastupidist tõestanud ja tervislik olukord on tal parem kui kunagi varem.

Kokkuvõtvalt, mida temalt kuulda sai. Esiteks, et maratoni jooksmine sõltub 70% ulatusest vaimsest valmisolekust. Kogu selle aasta jooksul olid ette tulnud füüsilised vigastused minimaalsed, kuid pigem oli temalgi raskusi vaimselt end valmis hoida - eriti raskeks läks alates neljandast kuust. Mees jooksis palju maratone üle maailma erinevates paikades - parim aeg 2 h ja 57 minutit, halvim 6 h ja 29 min (vigastusega). Tal kulus aastaga 25 paari jooksujalanõusid ja ta sõi selle ajaga 18 000 banaani. Hommikul ärgates on tema pulss 30-35 ja maksimumpulss intensiivses trennis 140. Ta on lubanud, et ei lõpeta jooksmist enam kunagi ja soovitab kõigil teistelgi oma mugavast tsoonist aeg-ajalt välja tulla ja võtta riske.
Homsel Tallinna maratonil plaanib maratonimees joosta aega 3:45 - niisiis, kes sama aega plaanivad, saavad üheskoos temaga joosta. Lisaks on rajal 78-aastane mees, kellele on homne maraton järjekorras 1780-nes. Tunnen end kõige selle kõrval nii väiksena. Siiski annan endast parima. Start täpselt kell 9 ja kes kohale ei saa tulla, siis pidevalt olen otse-ühenduses raadioga Sky Plus!

2 comments:

  1. Kertu on tubli, et läbis teise maratoni ka alla 5h.

    ReplyDelete
  2. Mõnus lugemine ;). Kertu suudab tõesti ja tänu tema eeskujule ehk paljud teisedki veel!

    ReplyDelete