Friday, September 9, 2011

2 päeva maratonini: juba hakkas hirmus

Halb uudis või hea uudis enne? Olgu, halb enne. Olen jätkuvalt väsinud. Ilmselt üleeilne magamatus ei lasknud eile ööselgi magada. Aga ma ikka veel loodan, et äkki täna siis saan end välja magada. Või hiljemalt homme.

Täna hommikul sattusin aga reportaaži tegema maailmakuulsa toitumisspetsialistiga – Michael Morningstariga, kes õpetab inimesi õigesti toituma, pidades loenguid üle kogu maakera. Kartsin, et mees toob Ameerikast kaasa suure hulga ekslusiivseid ja kalleid toitaineid, mida siis meilgi siin süüa soovitab, aga ei. Kogu point pöörles kohalike saaduste ümber. Küsisin, et aga kuidas saab siis ikkagi keskmine eesti inimene, kelle palk on väike, kuid hinnad samal ajal laes, kõhu täis. Morningstari vastus oli lihtne: metsast. Tõemeeli soovitas ta metsast korjata marju, taimi, seeni ja kõikvõimalikku muud söödavat. Muuhulgas peab imetoiduks jõhvikaid, nõgesetaimi, hapukapsast, seeni ja muud taolist. Mees ise on jooksnud ka neljal korral maratoni ja teab hästi, mis mind ja paljusid teisi pühapäeval ees ootab. Tema soovitus oli näiteks päev enne maratoni pasta asemel hoopiski rohkelt pähkleid ja näiteks avogaadot (kuigi see pole lokaalne) süüa. Sest just rasvast saab inimene kõige rohkem energiat ja temal muuseas oligi maratonil snäkina kaasas avogaado ja mitte mõni energiabatoon. Usun, et õigeim on ise asjad järgi proovida ja leida just endale sobivaim – ühele võib selleks olla pasta, teisele pähklid ja kolmandale ehk ongi parim valik avogaado. Hommikusöögiks valmistas ta täna aga energia eliksiiri, kuhu sisse pani kõike, mis köögis ja aias leidus. Umbes nii võis see loetelu olla: maapähklid, ruccola ja muud rohelised lehed aiast, avogaado, õun ja igasugused erinevad kasulikud seemned (linaseemned, päevalilleseemned jne), mis splenderdas ära. Eliksiir oli päris huvitava maitsega ja ma usun selle elujõusse. Kes mehe kohta rohkem teada tahab siis:
http://superfoods.ee/michaelmorningstar/

Kell on 21.15 ja ma püüan peagi magama jääda, et unevõlga vähendada ja pealegi tuleb homme pikk päev. Lisaks muule, toimub jooksuseminar, kus teiste seas esineb Stefaan Engels - mees, kes jooksis 365 maratoni 365 päevaga. Vat see on kreisi!

7 comments:

  1. Lahe ja huvitav lugu, Kertu.
    Ainult et kaasa saaks tuua ta toiduaineid, mitte toitaineid.
    toitained on valgud, rasvad, susivesikud, toiduained aga pasta, kartul, avokaado...
    Kuna rasvade imendumine on aeglane, siis viimastel päevadel kull seda ei soovita ülejäänud gurud. Neid pahkleid jms. taimseid rasvu tuleks toiduratsiooni lisada ikka 10-5 päeva enne starti, kui need seal kogu aeg ei ole. Siis on maratoni lopus neid depoodest voimalik ka katte saada, kui susivesikud kõik otsas ja teel olles juurde tarbitud geelid vms. ei imendu veel piisava kiirusega ja on vaja neid toetada. Esmalt aga ikka sv.kud, sest seal saab tavaline inimene kiiresti vajamineva energia katte, rasvadest saab energiat inimene vaevaliselt ja selleks on juba rohkem energiat vaja, et rasvadest lihasenergiat toota.
    Jõudu ja hasarti sulle. Peaasei, et sa oma jooksu sellel viimasel nädalal peas juba ara ei jookse (ka hobustel ja ilusalongis). Vaid et tiba varskust ka homseks jääks....

    ReplyDelete
  2. Batuudid,pallimered,pikad päevad täis tühja-tähja, ebatervislikku ja raiskavat...:)
    Miks,miks,miks küll tahad sa oma pühapäeva raskeks muuta,nullida eelnevate kuude trennide vaeva !?

    ReplyDelete
  3. OI kui negatiivsed kommentaarid...ma nõustun küll Kerttuga, et enne maratoni tuleb end laadida positiivsete elamustega, et oleks mida meenutada maratonirajal! Ei saa ju kodus istuda ja lakke vahtida, sest tulemas maraton :D
    Nii et have fun ja naudi jooksu! Äkki rajal kohtume ;)

    ReplyDelete
  4. Ei siin ole mingit negativismi vaid kõigest soe soovitus-lihtsalt kahju kui hea võistlus tehakse ära eelnevatel päevadel või võistluseelsel ööl-väljendid mida me spordiülekannetest oleme kahjuks pidanud palju kuulma.

    Elurütmid liiguvad teatavasti lainetena-ühel päeval palju positiivseid elamusi (või näiteks tugev füüsiline koormus) tähendab paratamatut "musta auku" mingil järgneval päeval.
    Rahu ,ainult rahu.

    ReplyDelete
  5. Hmm. Uuesti Marguse soovitus:
    tuleb jääda ikka oma elurütmi juurde, sest liikumine paneb veresoonkonna tööle, transpordib laguaineid, hoiab ainevahetuse korras jne. Oluline on nädal enne maratoni vähendada treeningkoormust, kuid mitte ei tohiks end nö karpi sulgeda.

    Lõppude lõpuks, sõbrad, igaüks peab valmistumiseks oma tee leidma. Mõnele sobib oma tavarütm, mõni vajab rohkelt positiivseid emotsioone ja mõni tahab vaid rahu ja vaikust. Ma olen korra maratoni läbi teinud ja positiivsed emotsioonid töötasid minu puhul. Midagi kontimurdvat ma teinud pole. Lähen homme jooksma puhta lehega.

    Tänud kaasaelajatele!

    ReplyDelete
  6. Blender:)Well-done!

    ReplyDelete