Monday, June 13, 2011

Tallinna maratoni treeningkava osa 1

Täpselt 3 kuud on jäänud Tallinna maratonini ja nagu lubatud koostas Margus Pirksaar treeningkava, kus ta küll arvestas minu taustaga, kuid tegi piisavalt universaalse, et kes iganes täna mõtleb Tallinna maratonil osaleda, saab seda jälgides jooksma tulla.

Margus Pirksaare kommentaar:

1) Eelnevalt olid jooksnud ~3 kuud ning mul on teada Kertu viimane koormustesti taust. Augusti alguses oleks vaja teha uus koormustest;
2) Eelkõige on Kertul võita baasi ladumisest ehk rahulikest pikkadest jooksudest, et tekiks nö vastupidavus;
3) Kiiruslik pool ei ole eesmärk omaette;
4) Alustame treeninguid jällegi põhimõttega, et keha harjuks süstemaatilise harjutamisega. Esimesed 4 nädalat siis teeme 4x, edasi jookseme juba 5x nädalas;
5) Kui pulss laes, kasutame 1 min jooksu ja 2 min kiire kõnd;
6) Võistlusi planeerin sisse kui treeninguid. Nende juures ei ole oluline tulemus, vaid saavutatud treeningu eesmärk. Seepärast ka mingit eelnevat valmistumist nedeks ei toimu (Pühajärve jooks, Narva Energiajooks, Lauritsapäeva jooks jt);
7) Trenni tegemine peab olema lõbus, mitte eesmärk omaette - ma pean! :) Niisiis lõbutse!

6 comments:

  1. Väga tore treeningplaan! Kavatsen samuti osaleda SEB sügisjooksul, kuid mitte maratonil, vaid poolmaratonil. Mul on samuti eelnev jooksukogemus olemas. Kuna distants on poole lühem, võiks mõelda, et treenin samamoodi, aga lihtsalt poole vähem aega, aga nii pole vist ikka õige? Mis arvad, kuidas sobib see treeningplaan poolmaratoniks treenimiseks või peaks nt pühapäevased matkad lihtsalt lühemad tegema?

    Kaunist suve!
    Liisa

    ReplyDelete
  2. Margus Pirksaare vastus:
    Oleneb taustast - palju seni teinud on trenni jne. Matkad selles faasis paha ei tee. Iljem saab intensiivsusega (tempotrennidega) julgemalt lihtsalt mängida (teha suuremas mahus) Esimesed neli nädalat on selgelt sisseelamise jaoks. Et tekiks rütm.

    ReplyDelete
  3. Mis asi on "staatiline hoid"?

    ReplyDelete
  4. Tahaks teada, Kertu, kas teed peale jooksu ka muid harjutusi peale sulghüpete ja staatilise hoid, näiteks kõhulihaseid, kätekõverdusi vms?

    ReplyDelete
  5. - Staatiline hoid on mingi kindla asendi staatiline hoidmine. Treenerid nimetavad tihti seda ka "eestoeng-lamang" harjutuseks ehk asend on sarnane kui kätekõverdusi tehes, ilma liikumiseta.

    - Pärast trenni teen ainult neid harjutusi, mis kavas kirjas on ehk siis staatiline hoid ja sulghüpped. Ja muidugi venitamine! Kõhulihaseid aga ka käsi ning õlgu treenib ideaalselt staatiline hoid, seega muud polegi vaja lisaks teha :)

    ReplyDelete
  6. Tere,
    Harjutused leiab siit: http://www.jooksupartner.ee/index.php?id=jooksupartneri-harjutusvara

    Edu!
    Margus P

    ReplyDelete