Tuesday, September 6, 2011

5 päeva maratonini: hädad ei hüüa tulles

Ma pidasin oma lubadust ja olin tänagi positiivseid emotsioone pakkuvate tegevuste kütkeis. Ehk käisin oma imearmsa õelapsega batuudikeskuses, kus tunde batuutidel hüppasime, pallimeres hullasime ja liumägedelt alla lasksime. Kõik atraktsioonid tegin minagi kaasa ja mulle tundus, et õelaps oli mu üle uhke.

Pärast seda toredat üritust tundus nagu hakkaks tekkima põiepõletik. Võtsin kasutusele kõik ettevaatusabinõud ehk tühistasin kohtumised ja käimised, manustasin jõhvikatablette, jõin põieteed ja keerasin end magama. Õhtuks on olukord juba parem, kuid veel hõisata ei julge. Käisin nädal tagasi ka ühe ravitseja juures, kes rääkis, et kõige pikaajalisem ja keerulisem on viirusliku põiepõletiku ravi, sest sellele antibiootikumid ei allu, kuid samas nakatutakse sellesse kõige tihedamini ühiskasutatavates WC-des. Tema sõnul aitab viiruslikku ravida vaid Venemaalt saadav penitsilliin. Kui homseks kõik möödas pole, võtan temaga kindlasti ühendust, seniks aga ei muretse, sest see on juba Murphy seadus - kui midagi saab vussi minna, siis ka läheb. Raskusi võtan aga jätkuvalt väljakutsetena.

Lõpetuseks lisan mõned näpunäited neile, kel ees elu esimene maraton:
- öö vastu maratoni on võimalik, et uni ei taha tulla. Pane öökapile raamat ja vii oma mõtteid mujale, et ärevust vähendada ja vaimu väsitada.
- söö korralik hommikusöök (tatrapudur, kaerahelbepudru) 2-3 tundi enne jooksu.
- võta kaasa nii vähe asju, kui võimalik! Telefoni saad pöidlahoidja kätte jätta ja söök, jook ning geelid on saadaval toitlustuspunktides. Kõik liigne võib hakata hõõruma!
- kanna riideid ja jooksujalanõusid, mis on juba sisse kantud-joostud. Ühtki uut asja maratonil katsetada ei tohiks.
- määri vaseliini kõikjale, kust võib hõõruma hakata (kaenla alla, sisereitele, kannikate vahele).
- võta alguses rahulikult. Arvesta, et esimene kilomeeter on allamäge ja see võib tekitada tunde, et tahaks tempot aina tõsta.
- joo trassil kõigis teeninduspunktides (tihedalt, aga vähe). Vesi on kindlaim valik!
- rajal olles keskendu neile kilomeetritele, mis juba seljataga ja ära muretse selle pärast, mis ees. Lõpuni suudab kõndida igaüks!
- kui olete rajal koos sõbraga, püüdke energiat säästa ja mitte rääkida omavahel.
- naudi, see on pidupäev!

9 comments:

  1. Vaheta ravitsejat.
    Viiruslikku tsüstiiti tekitavad tavaliselt kas adenoviirused (immuunkomprimeeritutel) või herpesviirused. Kas sa usud, et sa võib avalikust käimlast herpese saada? Mida selleks WC-s tegema peab?
    Teiseks - väita, et viiruslikku haigust ravib ainult venemaalt toodud penitsilliin? Issand jumal!

    ReplyDelete
  2. Hädad tulevad kõige ebavajalikematel hetkedel tõesti. Pühapäeval on minu jaoks esimene maraton, kuid olen juba kaks päeva palavikus olnud. Igatahes on mul kindel plaan terveks saada ja pühapäeval rajal olla!

    Head tervenemist Sulle ja jaksu ka edaspidi huvitava blogi kirjutamisel!

    ReplyDelete
  3. Ega elu ei pea lihtne olema:) Mulle on laupäevaks organiseeritud suur kartulivõtupäev sugulaste juure. Ja viilida on võimatu. Igaühele niisiis omad raskused teele veeretatud. Maratonile lähen ka esimest korda.

    ReplyDelete
  4. Kiired süsivesikud on põletikule maiuspalaks. Maratoni silmas pidades peaks neid ohtralt manustama, aga põletiku puhul oleks vaja neid vältida. Suhkur ja peened jahud imenduvad kiiresti ja seega on nad kiired süsivesikud. Pasta asemel näiteks kruubipuder. Tatar, hirss. Suhkruhaiged teavad sellest väga palju

    ReplyDelete
  5. Inimene, kes teab, mis on põiepõletikSeptember 8, 2011 at 9:58 AM

    Alati ei ole sümptomite taga põletik. Põiepõletikule sarnased sümptomid võivad tekkida ka närvitsemisest. Lihtsalt põie keskkond muutub liiga happeliseks ja võib hakata trikitama. Samuti võib põiepõletikule sarnaseid sümptomeid tekitada ka tupeseen või ülihappeline keskkond seal piirkonnas, mida võib jälle tekitada närveldamine või liiga palju süsivesikuid jne.

    Mina nii kiirelt antibiootikumide järele kätt ei sirutaks ja üldjuhul teevad jõhvikatabletid ja põietee asja hullemaks, sest arstid jätavad alati ühe tähtsa asja mainimata: baktereid on kahesuguseid! Ühed tahavad aluselist keskkonda(nt arbuusi söömist, kummeliteed, kortsleheteed jne), teised bakterid, aga happelist keskkonda(jõhvikamahla, kase- või leesikateed). Ühte bakterit toidad aluselise keskkonnaga, teist happelisega. Enamasti on lood aga nii, et see bakter, mis naisi tihti kimbutab, soovib just happelist keskkonda paljunemiseks ja tuleks aluseliselt ravida.

    Nii, et kui paari päevaga asi oluliselt paremaks ei ole läinud, muuda ravimeetodeid.

    Ja penitsiliiniga hakata põiepõletikku ravima?! Selline inimene ei tohiks küll ennast ravitsejaks nimetada..

    ReplyDelete
  6. Aitäh informatiivsete kommentaaride eest! :) Õnneks on olukord juba parem ja muresid hetkel pole :)

    ReplyDelete
  7. Olen juba nädala jagu ärevuses ja paaril viimasel ööl läheb uni juba viie ajal ära. Ees on esimene maraton. Ma olen mures, mida stardis selga panna, sest sooja on ju vaid 10-12 kraadi hommikul. Samas, startima vist peaks ikka lühikestes riietes? Ja Kertu, mida kujutab endast laupäevane võistluseelne soojendus?

    ReplyDelete
  8. See on loomulik. Pane raamat öökapile ja loe, püüdes sellega mõtteid mujale viia.
    Ilmajaam lubab pühapäevaks hetkel :
    Vähese ja vahelduva pilvisusega sajuta ilm. Puhub läänekaare tuul 2-8 m/s, õhtul pöördub tuul saartel lõunasse kuni 10 m/s. Sooja on 17..20°C.

    Igal juhul tuleks panna lühikesed riided, kuid hommikul starti minnes viska peale näiteks vana T-särk, mille saad stardis ära visata. Või kui on keegi, kes stardis asjad enda kätte haarab, võid lausa pikkade varrukatega pluusi veel peale visata. Lisaks kindad ja kui on ikka külm, siis vabalt võid stardis ootamiseks ka mütsi pähe panna. Oluline on stardis mitte külmetada, sest külmetamine viib energiat kehast välja.

    Võistluseelne soojendus on sama, mis tuleb teha maratoni eel umbes pool tundi enne. 10-15 min rahulikku jooksu, siis venitusharjutused, mõned lahtijooksud, jookstuhnikaharjutused (põlve-, sääretõste jne) ja veel peale 5 minutit lõdvestusjooksu. Oluline on sellega end mitte väsitada, vaid keha panna valmis eelseisvaks katsumuseks. Kui Sul on veel küsimusi, siis küsi julgelt: kertu.jukkum@gmail.com

    ReplyDelete
  9. Riietus olgu minimaalne . Juba stardikoridoris teiste vahel seistes läheb oi kui palavaks-päikse käes on ka +12 juures ligi +30.Soojenduse ajal võiks küll midagi enamat seljas hoida.

    Maratoni eelne soojendus ei pea nii pikk olema-piisab kokku 15 min-st mille jooksul jõuab kõik Kerttu soovitatu ära teha.

    10-15 min enne starti tuleks seista juba stardikoridoris. Vahetult enne starti aeroobikatibide juhatusel tehtav "soojendus"(kui selline peaks toimuma) jäta targu tegematta.

    ReplyDelete