Sunday, September 2, 2012

4 nädalat Berliini maratonideni ja toitumine suurvõistluse eel

Ma ei salga, et ärevus poeb aeg-ajalt hinge, kui eelolevate maratonide peale mõtlen. Öeldakse, et enam kui pool sportlikest õnnestumisest sõltub vaimsest valmisolekust ja usust iseendasse. Ülejäänud on treenituses kinni. Piinliku täpsusega on näpuga järge ajanud ja kõik uue kava treeningud ära teinud. Ka magamisgraafik on ideaalselt paika loksunud. Ainus, mis veel vajas kiiret täpsustamist, oli toitumine. Margus Silbaum aitab mind selles osas jätkuvalt ja tema pani ka paika järgnevad nädalad, mille järgi kaks nädalat on süsivesikud langevas ning seejärel tõusvas koguses. Tõsi, kõikumised pole liigsuured nagu tippsportlaste puhul kasutatakse. Point on siis see, et paari nädala jooksul peaks keha ära kasutama kõik süsivesikute depoos oleva ning seejärel süsivesikuid suuremas koguses manustades peaks depoo kiiremini ning suuremas mahus taas täituma. Olen end usaldanud spetsialisti kätesse ja järgin ta ettekirjutusi samasuguse piinlikkusega kui treeningkava.
Ahjaa, hetkedeks, kui ma tõepoolest ei saa kaalutud-pakitud toitu süüa, haarasin FitShopist batoone, mis sisaldavad õiges koguses toitaineid ning mida on kergem endaga kaasas kanda. Oluline on jätkvalt see, et söömine toimuks täpselt kolme tunni järel. Ka magneesium on valmis pandud, sest kuigi viimasel ajal olen kuulnud, et krambid on nõrga lihase tagajärg, kasutan magneesiumi nii nagu siiani - olgu see profülaktika või minu pärast platseebo, õiges koguses see halba ei tee.

Tänan neid, kes kohvi teemal sõna võtsid ja infot minuga jagasid. Leidsin tänu toitumisspetsialistile sobivaima alternatiivi: jubedad, et mitte öelda uskumatult rõveda maitsega vene tinktuurid, aga toimivad. Ja muidugi on see väga kasulik kraam ka. Ma ei tea, kaua suudan endale seda sisse ajada, kuid loodan, et ehk hakkab üks hetk maitsema. Ehk suudan endale sisendada, et see kõik on nii maitsev, sest miski pole ju iseenesest hea ega halb, üksnes mõtlemine teeb ta selliseks.

9 comments:

  1. Vene tinktuurid - mis need täpsemalt on ja mida teevad?

    ReplyDelete
  2. - Kuldjuur, millel on tugev toime skeletilihastele, samuti aitab tugevdada südamelihase kontraktsiooni. Aitab oluliselt tugevdada organismi energeetikat, suurenevad raku jõujaamad ehk mitokondrid, samuti glükogeeni sisaldus lihastes ja maksas. Lisaks lihasjõu suurendamisele on kuldjuurel ka lihaseid lõõgastav toime, seega lihaste töövõime taastub kiiremini. Kuldjuureravimid pidurdavad kolesterooli teket, suurendavad vaimset ja kehalist töövõimet, aitavad säilitada organismi jõuvarusid, suurendavad organismi vastupanuvõimet äärmuslikes tingimustes. Kuldjuurt loetakse üheks kõige tugevama mõjuga adaptogeeniks.
    Araalia

    Araalia - taimel on toonust tõstev, põletikuvastane, vererõhku alandav, vere suhkrusisaldust langetav toime. Aitab tõsta organismi vastupanuvõimet äärmuslikes olukordades, suurendab vaimset ja kehalist võimekust, pärsib kolesterooli teket. Võrreldes teiste adaptogeenidega on araalial kõige tugevam vere suhkrusisaldust langetav mõju, see kutsub aga sageli esile söögiisu suurenemise.

    - Eleuterokoki vedelekstrakt - tõstab töövõimet, avaldab mõju kesk-närvisüsteemile, vähendab unisust, normaliseerib vererõhku, alandab veresuhkrut. Suurendab sportlastel vastupidavust, vähendab väsimust, tugevdab lihaseid. Ekstrakt tugevdab organismi vastupidavust gripi vastu, pidurdab toksiliste ainete mõju. Ekstraktil on võime parandada kõrvakuulmist. Juurtest valmistatud tõmmis on mitmesuguste taimsete mürkide vastu.

    ReplyDelete
  3. Mõne potsku aitab nüüd see reklaamjutt küll lisaks müüa:)
    Aga see selleks. Missugune on seos 'ebameeldiva' maitsega segudel ja kohvil? Kuidas on korrelatsioonis kohvi mittejoomine ning nende tinktuuride kasutuselevõtt?
    Leidsite alternatiivi kohvile? Kohvi juuakse reeglina selle maitse pärast - ei? Kui aga koffeiini toime on see, mida hindate, siis miks peaks seda asendama? Ei arva, et need huvitavad taimed ei võiks testimise mõttes kasutuses olla - millal siis veel, kui mitte selles elus:) Aga seos tõstatatud *probleemiga* näib täiesti puuduvat.
    Vaatamata kiuslikule loogika otsimisele olen ikka noorte kehakultuurinaiste fänn;)

    ReplyDelete
  4. Nii ongi. Jõin kohvi, sest see on minu jaoks kõige ehedam erguti - mitte maitse pärast.
    Kofeeiin aga nagu ka vist eelmise postituse juures kirjutasin ei mõju mulle hästi nagu ka mistahes teine erguti. Müsteerium lahendatud?

    ReplyDelete
  5. Ja üleüldse, mu vend kasutab vahel väljendit, mis ei kõla viisakalt, kuid sisult mulle meeldib: mis see sinu tagumikku torgib, kui mina püüan, tahan kohvist loobuda? Või siis tarbin nüüd tinktuure, millesse usun?
    Inimesed on erinevad, ühele ei sobi üks, teisele teine asi. Ja vastupidi.
    Mul on sõber, kes väga tahaks kala süüa, kuid hakkab seda kasvõi maitstes oksendama. Vahel piisab selleks isegi lõhnast. Olgugi, et kala on niiiiniiii kasulik ja inimesele vajalik.

    Mu isiklik soovitus on energia suunata iseenda hüvanguks. Mine trenni, loe läbi põnev raamat või otsi vana sõber üles.

    ReplyDelete
  6. Tundlik kuidagi, täiesti põhjendamatult.
    Kas avalik blog ei ole arutlemiseks? Sobivad vaid kaasamäägivad karjaloomad?
    Tuleb välja, et mulje, et tegemist oma peaga mõtlemist harrastava naisega ei pea päris paika. Kui ei teki küsimusi ja kõik sobib, mis 'spetsialist' ette näeb, jääbki areng vaid füüsise poolele. Kui sedagi.

    ReplyDelete
  7. Olen avatud arutelule INIMESTEGA, mitte anonüümsete eiteakellega, kellel on eitea milline taust, kes toetuvad eiteamillele ning pealegi kuulutavad end kiuslikuks. Ole hea, ees ja perekonnanimi, kes oled, millest sinu teadmised ja ma leiaks aega kasvõi kohtudes uusi põnevaid arutelusid pidada. Kui aga oled tavaline nimetu vinguv negatiivne kommentaator, siis ma ei viitsi aega raisata ja pigem toetun nii oma toitumises kui ka treeningutes juba olevatele abilistele, sest mul pole nende teadmistes põhjust kahelda. Vastupidi.

    ReplyDelete
  8. Räägime peale teisipäevast 'trenni - tund pulsiga +130' edasi ;)
    Seniks jõudu! (meeliülendav maraton:))

    ReplyDelete
  9. "Pärast maratoni tegin neljapäeval kerge trenni (1min. kõndi+3min. sörki) 8km, viimane kilomeeter tahtsin küll ainult kõndida, keha andis märku, et on veel väsinud. Ok, võtsin keha kuulda ja tõmbasin tagasi...." kirjutab naine, kes ei jookse just esimest aastat ning kellel tundub olevat kas rohkem kogemusi endal või adekvaatsed nõuandjad. Neljapäeval - see on siis vist 5 päeva peale 1 jooksumaratoni. Mõttekoht.
    Jõudu ja tarkust!

    ReplyDelete