Wednesday, September 12, 2012

Milleks mulle sport? Mis on tervisesport?


Sain palju soovitusi, mida põrutuse korral teha ja kuhu pöörduda. Üks legendaarne autosportlane soovitas tingimata kiropraktiku Siim Altosaare juurest alustada ja keda veel uskuda, kui mitte autosportlast. Sain kohe ka aja ja kuigi ma ei teadnud, mis mind ees ootab, oli üllatus positiivne. Enam kui tunni jooksul ta väänas mind, ragistas luid, masseeris valulikke punkte, varustas alaselja teibiga ja rääkis sinna juurde paljust põnevast ja vajalikust. Muuhulgas avastas ta tõsisema probleemi kaela kanguses ning õlgades, mille tõttu olen õhtuks juba varunud jääkotte ning venituskummi - hakkan nüüd õhtuti tunni-pooleteise jooksul vaheldumisi külmakottide kompressiga spetsiaaliseid harjutusi tegema. Ujumine on väga soovituslik, seega olen plaani võtnud Rocc al Mare MyFitnessi - seal on bassein olemas. Lisaks on väga soovituslik infrapunasaun, mille vähemalt nädalavahetuseks püüan leida. See kõik on vajalik selleks, et autoavarii tagajärjel tekkinud põrutusest kiiresti taastuda. Tüsistus, mis pole minu enda põhjustatud.

Kiropraktik on aga põhimõtteliselt see, kes inimkehasid "remondib" ja rääkis Siim mulle valitsevast pildist, mis langeb kokku ka tunnustatud südamearsti Margus Viigimaa omaga (kel huvi, siis kirjutasin sellest eelnevalt). Ehk siis, kui tippsport kõrvale jätta, siis meil on palju neid, kes ei tee oma tervise nimel midagi ja meil on palju teises äärmuses - need, kes talupojatarkust rakendades iga hinna eest naabrimehest parimad püüavad olla.  Oluline pole mitte tervis, vaid võistlus iseenda ja teistega ja seeläbi oma keha kõige ehedam lõhkumine. Vigastus ei pruugi tunda anda täna, sest inimorganism on vintske - kurvem pilt on tõenäoliselt aastate pärast. Lihtsamalt öeldes: TERVISESPORT tähendab, et sporditakse eesmärgiga parandada või hoida oma tervist. See on aksioom. Mina isiklikult olen selle eesmärgiks võtnud. Teate miks? Sest ma tean, mis tunne on kaotada tervis. Vähe sellest, ma olen aastaid koos elanud kahe haige lapsega (üks liitpuudega, teine ratastoolis) ja sellest ajast saati ma lubasin endale, et teen kõik selleks, et pidada lugu ja hoida oma tervist. Toonuses vorm on selle eelduseks. Punkt.

Mina pole spetsialist, kuid kogu mu info, kogemused ja teadmised pärinevad Eestimaa parimatelt.  Niisiis huvi ja vajaduse korral soovitan ma neid tegijaid:

- südamearst Margus Viigimaa (südame ja veresoonkonnaga seotu)
- kiropraktik Siim Altosaar (liigeste-luude-lihaste tervislik vorm ja säilitamine)
- psühholoog Andres Sild (psüühilised küsimused, nt ületreenitus)
- treener Margus Pirksaar (tervislikud treeningkoormused, treeningkavad)
- spordiarst Muza Lepik (koormustestid, üldise tervisliku seisundi hindamine)

3 comments:

  1. Tänu jalgrattale on mu tervis tugev nagu kadakas.
    Ma sõidan rattast peaaegu iga päev. Olenemata ilmast ja aastaajast:)

    ReplyDelete
  2. Nii ilus postitus. Palju jõudu Sulle.

    ReplyDelete