Monday, June 8, 2015

Kuhu jõudsin laskespordiga? Ja mis on juunikuu spordiala...

Kroonika / Kristjan Lepp
Olen pisut viivitanud uue ala avalikustamisega. Esiteks, sest laskmisspordi lummusest on raske loobuda. Mulle kohutavalt meeldis kaasahaarav areng sellel alal. Mulle meeldis, et selle lühikese kuuajaga sain oma hirmust priiks ning jõudsin tasemele, kus julgen öelda: "minust võib veel asja saada!". Muidugi pole ma ligilähedaselgi tasemel, kus mu kaitseväelasest kaksikõde on, kuid selle kuuga sain selgeks, kuhu poole ja kuidas liikuda. Iseennast hinnata on kuidagi tobe, seega loe nüüd parem, mida mu suurepärane instruktor Kaarel Künnapu Tondi lasketiirust asjast arvab:
"Kertu spordiaasta maikuu valitud ala, milleks oli laskesport, võib lugeda igati õnnestunuks!
Kuna meil õppimiseks oli ette nähtud vaid üks kuu ja selle ajaga võimalikult täpne ja hea laskur välja koolitada, kes samas oskab ning tunneb ohutut relvakäsitsemist, tundus parimaks lahenduseks practical laskmine.
Practical laskmises on olulised kolm märksõna: jõud, täpsus ja kiirus.
Et need kolm omavahel ühendada ja edukalt, on vaja häid teadmisi ning praktilist poolt, kuidas seda kõike rakendada. Ehk õige keha ja käte asend, kuidas sihtida, relva haarata, laadida, salve vahetada jne jne.
Alustasime nö päris algusest, selgeks sai tehtud esmalt ohutustehnika, mis on relvadega tegeledes nö. "A ja O" ning seejärel laskmisvõtted kõige sinna kuuluvaga.
Olgu öeldud, et Kertule ei pea meelde tuletama, et igasse relva suhtuda kui laetud relva, nimelt on tal juba sees harjumus, alustades trenni, võttes kätte või üle relv seda alati kontrollida ja peale laskmiskatset alati kontroll ning sihitud tühilask.
Kertuga oli harjutamine ja õppimine lihtne, kuna kõik õpitu haaras ta endasse kiirelt ja osavalt. Algselt tekkis probleeme sihtimisega, kuna aegajalt läks segamini, kumb silm on juhtsilm ning silmad kippusid ka peale igat lasku kinni minema ehmatusest. Relva kartusest ja lasu ehmatusest saime üle juba paari esimese korraga.
Laskmisel sai kasutatud nii Glock 19pro 9mm kui ka CZ 75 SP-01 Shadow 9mm püstoleid, mille käsitsemine ja salvevahetus käib Kertul kiirelt ja sujuvalt. Kui laskmisel peaks esineme tõrkeid, siis kõrvalist abi ta ei vaja, vaid suudab need likvideerida ohutult!
Kokkuvõtteks, Kertu peale võib loota, ta saab hästi hakkama laskeharjutusega ja seda kõike tehes järgides rangelt ohutustehnika reegleid.
Loodetavasti suutsmise Kertus tekitada isu laskespordi järele ning kohtume peagi practical laskmise ehk IPSC kursustel ning relvaloataotleja kursustel, et meil oleks üks eeskujulik laskur juures Eestis".

Tehtud! Relvataotleja kursus ootab veel ees! Sellest millalgi hiljem, sest kuna käes on juunikuu, siis uus ala on valitud ja kätte võtmisel. Selleks on purjetamine!
Tõsi, juba eelmine nädal pidanuks alustama, kuid kes veel mäletab, hullumeelselt tormine oli - see algust segaski ja nii sain kätte raamatu purjetamisest: "Mere kutse", Mati Sepp, mis piibliks ilmselt kujuneb. Õppisin ka ära esimesed ja kõige olulisemad meremehe sõlmed ning sain selga päris Helly Hanseni jope, sest kellel seda pole, purjetajate ringi ei pääse!

No comments:

Post a Comment