Thursday, October 14, 2010

Jalalaba digiuuring ja uued tossud

Vähemalt kaks mu head sõbrannat on jooksmisvõimetud pärast seda, kui jooksid valel pinnasel vale koormuse ja valesti valitud jalanõudega. Ja mis seal salata, minagi valisin aegu tagasi jooksujalatseid värvi järgi.
Dr Muza soovitas enne tõsisemate jooksuradade läbimist ära teha jalalaba digiuuring et hinnata pöia funktsiooni. Adidas tuli siin appi ja Art oli lahkelt nõus Footscan-i mulle ära tegema.

Tulemus, mis jälgitav ka allolevalt pildilt, on järgmine:
- jooksen kogu jalalaba kasutades ja see on hea.
- mõlemad jalad kannavad koormust sarnaselt ja ka see on hea.
- kanna kokkupuutel pinnasega vajub kanna osa sissepoole, mida nimetatakse ülepronatsiooniks ja mis pole hea. Selle tõttu võtan nüüdsest kasutusele Adidase spetsiaalsed toestusega jalatsid, mis vähendavad ülepronatsiooni ohtu.
- jalgade keskosa töötab neutraalselt.
- parema jala ristivõlv pisut pehme - vajub teise ja kolmanda pöialuu juurest läbi Tõenäoliselt kõrgete kontsade kandmisest tingitud. Õnneks on enamikel korralikel jalatsitel paindeala, mis suunab keharaskust.
- äratõuke faas neutraalne ja ka see on positiivne.

Jalaspetsialist Art rääkis ka oma kogemustest, olles maratoni mitu korda jooksnud. Esiteks on oluline joosta mitte ainult maastikul, vaid aeg-ajalt ka asfaldil, sest võistlused on pea alati asfaldil. Rõhutades, et kui jalats on korralik ja sihtotstarbeline, pole suurt vahet, kas joosta asfaldil või maastikul. Isegi lumel jooksmiseks on spetsiaalsed talvetossud, millel Continental ehk rehvimaterjalist alustallad ning mis kindlustavad parema haakumise ning ohutu jooksu.
Tore on kohtuda asjatundlike ja tegijate inimestega!

5 comments:

  1. Selline küsimus, et kus saaks nö tavainimene seda uuringut teha? Vähemalt et kust tuleks alustada, kas minnagi spordiarsti juurde? Tegelen jooksmisega endaalgatuslikult niiet ei tea kas mõtet minna spordiarsti juurde, kui pole kindlat graafikutki.

    ReplyDelete
  2. Adidases saab ilmselt uuest aastast, kuid hetkel on võimalik jalalaba digiuuring ära teha:
    http://www.jooksuekspert.ee

    Spordiarsti külastus on sama tähtis! Olen samamoodi olnud terviseportlane ja olen praegugi. Ennist tegin ikka kõike väga valesti. Ka rauavaegusest polnud mul aimugi, mida ravin siiani ning mis isegi tervisespordis võib määravaks saada.

    Soovitan väga Spordimeditsiini Sihtasutuses dr Muzat, kes oma oma ala proff:
    http://www.sportmed.ee:8080/www

    Ühekordne, kuid väga oluline investeering. Isegi kui käid omaalgatuslikult ja ilma kindla graafikuta jooksmas.

    ReplyDelete
  3. teretulemast ülepronaatorite klubisse :)

    ReplyDelete
  4. Tere, mille pohjal saab vaita (vaideti), et teil on rauavaegus?Milles see avaldus?Kas oli ka juttu raua toidulisandina tarvitamise ohtudest?
    Tanan

    ReplyDelete
  5. Art käib oma asjadega enamus suurematel jooksuüritustel kohal (näiteks ümber järve jooksud jne). Seal tuleb ta Adidase telgist ülesse otsida lihtsalt. Kogu üritus on kusjuures tasuta.

    ReplyDelete