Wednesday, October 20, 2010

Vähe tõbine, aga ettevaatlik

No tegelikult on nii, et kui aasta eest olin ma peaaegu kogu aeg kas siis tõbine või juba tõsisemalt haige, siis tänaseks päevaks on immuunsus hoopis tugevam. Pean tunnistama, kuigi kardan ära sõnada, et ega polegi viimase poole aasta jooksul haige olnud. Pühapäeval aga tõmbas rulluisutades tuul siiski vähe läbi ja nüüd olen kolm päeva vähe tatine olnud ning kurk on ka valulik. Trennist olen eemale hoidnud. Pigem profülaktikaks, sest viimased päevad on jube pingelised kõigele lisaks olnud ning magamisekski on aega jäänud piinlikult vähe. Magamatus aga teatavasti nõrgendab immuunsust veelgi. Ühesõnaga, ma ei viili, vaid olen ettevaatlik.

Tänan väga neid teadlikke inimesi, kes võtsid vaevaks mulle kirjutada ning riietumise osas nõu anda. Eks sellest ju kõik algaski. Igal juhul jagan tarka nõu rõõmuga! Jürgen Jürka Pikk kirjutab nii:

Jooksmine Sügisilmad annavad tunda. Kuidas riietuda nii, et haigused ligi ei pääseks, keha hingata saaks ja külm ei hakkaks seetõttu, et palav on ;-) Õige riietumine tagab jooksumõnu ning hoiab haigused eemal. Teadlikkus riietumisest on oluliselt tõusnud – seda on näha. Kuid miks mitte siiski üle korrata.

Tinglikult võiks jagada külmemal ajal riietumise kolmeks kihiks. Nimetagem neid tinglikult kiht 1, kiht 2 ja kiht 3.

Kiht 1
Aluskiht ehk spordipesu, mis juhib efektiivselt niiskust nahapinnalt riideeseme välispinnale, kus see aurustub või kandub edasi järgmisele kihile. Optimaalse treeningu ja mugavuse saavutamiseks võiks spordialuspesu kanda alati välimiste kihtide all sõltumata
ilmatikutingimustest.

Kiht 2

Teine kiht isoleerib ja annab sooja, juhtides samal ajal niiskuse ja üleliigse sooja järgmisele kihile või ümbritsevasse õhku. Kui termomeetri näit on langemas, aitab see riidekiht säilitada väärtuslikku kehasoojust piiramata keha liikumisvabadust.

Kiht 3

Kolmas ja kõige välimine kiht kaitseb välistegurite eest, tagab mugavuse ja tulemuse mistahes tingimustes. Kiht 3 kaitseb vihma, tuule ja külma eest, samal ajal kui vabastab alumistest kihtidest tulevat üleliigset soojust ja niiskust.

Ehk siis kokkuvõtvalt – esimese kihiga saab lahti üleliigsest niiskusest ja hoiame naha enamvähem kuivana, teise kihi abil hoiame sooja ja suuname üleliigset niiskust edasi ning kolmanda kihi abil saame end kaitsta ilma eest (vihm, lumi, tuul).

Kui kolmanda kihiga on osatud arvestada ning poes on valik silmatorkav ning lai, siis kiht 1 ja kiht 2 on jäänud tavaliselt tahaplaanile.

Oma kogemustest võin öelda, et just külmadel aastaaegadel on tähtsad just need kihid, mis nahale lähemal. Alati ei ole vajalik selga panna kõike kolme kihti. Eelkõige tuleb ikkagi arvestada sellega, kui külm, tuuline või vihmane/lumine õues on.

Kui ilmad hakkavad juba väga tuuliseks/külmaks minema, siis ega jooksud jooksmata ei jää, lisades tavalisele jooksupüksile alla pesu ja jooksujaki alla lisaks pesule ka kihi 2, saab hakkama ka tõsise pakasega. Juhul kui on olemas suusariided, on need soojalt soovitatud iga pakasega jooksmiseks.

Pole olemas halba ilma, on vaid vale riietus!

1 comment:

  1. Ma mainiksin juurde, et tihtipeale kipuvad algajad/harrastajad end üle riietama - jahedama ilmaga välja minnes peabki alguses jahe olema, kui ei ole, sisi on liiga paksult riideid. keha läheb esimeste minutite jooksul soojaks aga need esimesed minutid tuleb lihtsalt üle elada. Vastasel juhul hakkad liialt higistama ja külmetusoht hoopis kasvab!

    ReplyDelete