Tuesday, May 24, 2011

4 päeva maratonini: oluliste asjade list

Suur tänu kahele Margusele ja Ott Kiivikale, kes aitasid kokku panna listi kõigest vajalikust, mis maratoni eel ja ajal vajan. Alustame toidulisanditest:
- Malto ehk aeglaselt imenduv süsivesik. Eriti vajalik võistluspäeval ja paar päeva enne võistluspäeva. Juua tuleks üheskoos mahlaga ja nii palju, kui suudan.
- BCAA ehk aminohapped, mis aitavad vältida lihaskahjustusi. Oluline on manustada neid enne võistlust ja ka pärast.
- Magneesiumi ampullid, mis aitavad välitida krampide tekkimist. Tarvitan kolm päeva enne maratoni ja ka maratoni päeval.
- Extreme Speed shot ehk päästerõngas, mis annab jõudu, kui jõuvarud on juba otsa saamas. Kasutan vajadusel viimastel kilomeetritel.
- apteegist haarasin ka vanahea kuldjuure, et isu tõsta ja immuunsust toetada.

Muu vajaliku osas teise Marguse list:
Võistlusvorm, võistlusjalatsid, võistlussokk, kilejakk (enne jooksu), soojendussärk (enne jooksu), vahetussärk, vahetuspüksid, fliis, vahetussokid, väike rätik, joogipudel. Lisaks veel: plaastrid, käärid (küünte lõikamiseks, kui just maniküüri, pediküüri vahetult enne kodus ei tee, kuid see on oluline!), vaseliin (kõikide hõõrduvate osade kokku mäkerdamiseks), snäkid, spordikreem, viinamarjamahl + mineraalvesi (ideaalne segu päev varem joomiseks).

Täna käisin veel viimast korda enne maratoni ka Kristi Singi käest läbi ja kuigi
enam pole nii valus, siis päris sinikateta veel ei pääse. Iga kord kui ta juures käin, luban, et hakkan end hoolikamalt venitama.
Homme teen aga oma viimase trenni enne maratoni ehk siis jooksen madala pulsiga 2 km. Ülejäänud nädal on pühendatud täisväärtuslikule puhkamisele üheskoos energiavarusid laadiva toitumisega. Toitumisest kirjutan pikemalt juba homme!

10 comments:

  1. Enne oma esimest maratoni (2010 SEB Tallinna maraton) tegin samuti läbi 3 päevase vedelmagneesiumi kuuri. Tundub, et olulist kasu sellest ei tekkinud, umbes 34. kilomeetrist hakkasid ikka krambid tulema.
    Hiljem olen väga pikkadel jooksuvõistlustel võtnud magneesiumi rajale kaasa esmaabiks. Kui on tunda, et krambid hakkavad tekkima siis kummutan 1 ampulli alla ja mõju on tunda juba mõne minutiga. Tundub, et magneesium paistab lihtsalt krampe edasi lükkavat, minu puhul kestis 1 ampulli mõju u 1.5h
    Selline on minu kogemus magneesiumiga :)

    ReplyDelete
  2. Sama kogemus, minagi olen eelnevalt teinud Mg kuuri tablettide näol ja hiljem rajale ampulli kaasa võtnud, mida siis päästerõngana kasutada.

    ReplyDelete
  3. "...viinamarjamahl + mineraalvesi (ideaalne segu päev varem joomiseks)..."

    Kas oled sesda seguy ennem proovinud? Kui oled, siis OK.
    Kui ei ole, siis ei soovita ennem maratoni katsetada, sest tean inimesi,kellel see on pannud sisemuse kääritama - lööb jooksu ajal "turbo" tööle ... ;-)

    Edu,
    Mart

    ReplyDelete
  4. Hei,
    hea tähelepanek, kuid olen seda tõepoolest ennegi joonud ja minu peal töötab hästi. Vähemasti siiani on töötanud :)

    ReplyDelete
  5. Magneesiumist ka. Mul pole siiani krampidega probleeme olnud, sestap väga ei muretse. Pigem kasutan mg-d profülaktikaks.

    ReplyDelete
  6. mul on jooksuga krampi läinud peamiselt sääremarjad ja magneesium pole seda probleemi tervenisti lahendanud. aga väga hea kogemus on kompressioonpõlvikutega! hoidsid sääred kuidagi pehmed ja absoluutselt krambivabad. paraku hõõrus ühe põlviku talla-alune (sinna on teise niidiga sises kootud suurusnumber) :(

    ReplyDelete
  7. Heldeke. Seda nimekirja lugedes tekib mul tõelise "võsajooksja" tunne. Siiani olen suutnud kõik oma jooksud ilma lisaainete ja energiaampullideta ära teha. Osalt, kuna ei usu nendesse ja teisest küljest tundub see puhta raiskamisena minusuguse sõrkija jaoks. :) Isegi vaseliini pole siiani vaja olnud - paar probleemset kohta, mida tean, et on, olen ära plaasterdanud pikemate jooksude eel.

    Aga Sulle edu! Ja mõnusat jooksu. Ning naudi seda imelist tunnet finišisse jõudes.

    Ootan juba pikka-pikka kokkuvõtet, et kuidas jooks läks. :D

    ReplyDelete
  8. Stirts,
    mõtlesin ennist samamoodi, et milleks küll kõik need abivahendid ja kas muud mooodi siis ei saa. Küsimus on kvaliteedis, ei muud. Teisalt soovitan asja väheke uurida, sest tegemist on ikkagi looduslike vahenditega, mida organism tihti E-de ja muu kräpiga "täiustatud" toidust ei saa.
    Kokkuvõte tuleb kindlasti :)

    ReplyDelete
  9. Parim rohi krampide vastu on hea treenitus. Kui kehvas vormis, või algkiirendusega endale liiga teed, siis on need kiired tulema. Magneesiumist niipalju, et minu kogemused näitavad, et seda peab tarbima pidevalt, kuna magneesium imendub halvasti organismis, siis 3 päevase kuuriga enne maratoni erilist efekti ei saa.....omaette teema on muidugi need ampullid, kus on megakontsentreeritud annus.

    l.v

    ReplyDelete
  10. "Teisalt soovitan asja väheke uurida, sest tegemist on ikkagi looduslike vahenditega, mida organism tihti E-de ja muu kräpiga "täiustatud" toidust ei saa."

    Asi on risti vastupidine-kõik need lisandid on kõige tavalisemad toiduained mis on kräpiga seksikamaks muudetud . Pole viitsimist ise toitumisega mässata on nende kasutamine nö kindla peale minek aga mingit spets lisaenergiat võrreldes vähem seksikamate päristoitudega sealt küll ei saa.
    Eks see ole lapsehaigus mis igal harrastajal tuleb läbi käia :)

    ReplyDelete