Wednesday, May 25, 2011

3 päeva maratonini: toitumine ja kaotatud pulsikell

Minuga ikka juhtub igasuguseid võimalikke ja võimatuid asju. Loetud päevad maratonini ja mina kaotasin oma pulsikella! Mitte, et mul väga kahju oleks - kell oli juba vana ja töötas kohati vigaselt, aga no kiirelt uut leida polegi ju nii kerge. Siinkohal suur aitäh www.pulsikell.com poistele, kes hädas appi tulid ja kiirelt asenduse leidsid. Kel vajadus, siis neil on lai valik nii Polari, Suunto kui ka Garmini kellasid. Üldiselt ma veebilehti ostude sooritamiseks ei usalda, kuid seda kontreetset julgen teistelegi soovitada. Maratonil pulssi ma muidugi ei jälgi, sest seal keskendun vaid enesetundele. Samas, kellaaega pean jälgima, et tempo ühtlane hoida.

Toitumisest lubasin ka rääkida. Hea sõber toitumisspetsialist tuli siin appi. Tema sõnul on oluline tarbida palju süsivesikuid ning võimalikult vähe rasva, sest viimane takistab süsivesikute imendumise. Valku pole mõtet eraldi süüa, sest sellest enam kasu pole. Margus koostas ka nimekirja süsivesikuid sisaldavatest toitudest, mida iga 3 tunni tagant tarbin ja neid nii palju, kui sisse ajada suudan. Siin tuleb appi ka kuldjuur, mis organismi ette valmistab ja isu tõstab. Taolist režiimi järgin kuni maratonini välja. Minu kolme päeva menüü koosneb järgnevatest süsivesikutest (kahanevas järjekorras):
Malto, mesi, hommikuhelbed, kaerahelbed, riisivahvlid, pikateraline riis, täistera pasta, rosinad ja teised kuivatatud puuviljad, tatar, näkileivad, rukkileib. Lisaks söön iga toidukorra ajal puuvilja ja joon mahla, millele on lisatud Maltot.
Täna näiteks sõin hommikusöögiks kaerahelbepudru mee ja banaaniga, teise toidukorra ajal tatart, riisivahvleid ja pisut kuivatatud puuvilju. No ja kui päris aus olla, siis jäätist ja kommi olen ka söönud, aga nüüd pidavat see kõik lubatud olema. Seda ei juhtu just tihti, et treener ja toitumisspetsialist lubavad kommi süüa!

4 comments:

  1. Komm ju põhimõtteliselt süsivesikud, ehk puhas energia.

    ReplyDelete
  2. Kui palju sa Maltot muidu tarbid? Palju sellest 1 kg pakist võiks jätkuda?

    ReplyDelete
  3. Kilose malto peaksin tänase-homse-ülehomse jooksul ära tarbima. Tegelikult polegi seda nii palju ja kaloreid on kogu paki peale kokku kõigest 4000. Mitte, et ma neid hetkel jälgiks :)

    ReplyDelete
  4. "...Maratonil pulssi ma muidugi ei jälgi, sest seal keskendun vaid enesetundele. Samas, kellaaega pean jälgima, et tempo ühtlane hoida."

    Olen ikka õieti aru saanud, et esimene maraton?
    Kellaaja jälgimine võib olla hea, kuid soovitan jälgida pulssi. Enamusel kelladel saab fikseerida pulsi lae, mille ületamisel hakkab kell kisama.
    Tempo võib olla petlik, sest näiteks kiirus 6 min/km on +15 kraadiga midagi oluliselt teist kui +25 kraadiga. Pulss aga seob endas nii tempo intensiivsuse kui kõrvalmõjud (temperatuur, enesetunne jne.).

    Soovitan treeneriga nõu pidada ja kasutada kiiruse ja pulsi kombinatsiooni, algul vaatad tempot (adrenaliinilaks lööb nagunii pulsi üles) ja teises pooles rohkem pulssi (väsinud jalad ei pruugi anda õiget tagasisidet enesetundele).

    Jõudu,
    Mart

    ReplyDelete