Monday, March 7, 2011

Treeningpäeviku esimesed sissekanded

Raske on taasalustada, kuid seda on siiski tunduvalt lihtsam teha teadmisega, et nüüd teen kõik õigesti, mille tagab professionaalse treeneri kogemused ja teadmised. Esimest korda elus pean ka treeningpäevikut ja iga nädala lõpus saadan selle hindamiseks treenerile ning lisan siia blogissegi. Huvitatutele loetlen üles treeningpäeviku lahtrid: kuupäev, nädalapäev, kellaaeg, treeningu sisu, kilometraaž, treeningu pulsitsoon, treeningu aeg, keskmine pulss, maksimaalne pulss, taastumine, märkused.

Margus ise on hetkel välismaal treeninglaagris, kuid tean, et tema vastus tehtule saab olema umbes selline: tsoonis püsida pole suutnud ja see on vajalik, kuid muus osas tubli :)
Annan hiljem teada, kas ennustus läheb täppi.

Aga ühesõnaga käisin eile tunniajasel jooksul lumises Jõgevamaa metsas, üheskoos koeraga. Viimase peale pidin kogu aeg karjuma, sest tahtis viimane plehku panna. Muidu oli ta aga ideaalne kaaslane, kuigi tempo, mida üleval hoiab on liig kiire ja nii jäi keskmiseks pulsiks vajaliku 130 asemel ikka 150. Samas, see on mul nii alati esimeste trennide ajal olnud. Mäletan, kui käisin Ain-Alariga esimest korda metsas jooksmas ja nõue oli, et pulss jääks alla 150-ne ja nii me siis seal lõpuks kõndisime. See võtab pisut aega, et pulss alaneks.

Head sõbrad, homme kirjutan veel ühest heast uudisest, mis minule kui naisterahvale eriti oluline on :)

8 comments:

  1. tsau! oled nendes kilomeetrites kindel? ma arvan et vaadates aega, tegid ikka rohkem. mul on kõndides kiirus 6 km/h. kas sul oli peale neid trenne järgmine päev laktaat ka jalgades? kui mul läheb trennis keskmine yle 152 siis on alati tunda järgmine päev. sa oled noorem, siis sul on see piir kõrgemal muidugi.
    ja ma tahtsin veel kysida, et mis tulemus sul viimati oli koormustestil, vo2max ja siis see võimsus ka kg kohta?

    tanel.

    ReplyDelete
  2. Hei Tanel,

    ei, ma pole kindel kilomeetrites, kuid kuna hindan seda näitajat ise, siis pigem märgin vähem, kui hindan end üle. Pulsikell kahjuks kilomeetreid ei näita :(

    Laktaati jalgades polnud ja ausalt öeldes pole seda eriti viimase aasta jooksul üldse juhtunud. Äärmisel juhul pärast korralikku jõusaali treeningut.

    VO2 max oli : 54 ml/kg
    Võimsus kg kohta: 3,7w/kg

    ReplyDelete
  3. jou!

    Peale võistlust ka pold laktaati? mul läks peale seb 10 kildi jooksu miski 3 päeva enne, kui jalad normaalseks läksid. ratta, uiskude ja suusatamisega pole juhtund.

    mul 56 ja 2,85.

    tanel.

    ReplyDelete
  4. to tanel: 150pulsi juures sul ei tekkigi mingit laktaati lihastesse, siis pigem viga väheses treenituses ja sellest sul jalad valutavad/väsinud. Laktaat hakkab kuhjuma ületades anaeroobset läve ehk siis enamasti joostes üle 170pulsiga.

    Üllar

    ReplyDelete
  5. Üllaril on õigus! Laktaat on piimhape ehk aine, mis tekib lihastes anaeroobse ainevahetuse käigus. Lihastesse kogunedes takistab ainevahetust ja on omamoodi kaitseks ülepingutuse eest.
    Siiski tasub tähele panna, et aeroobse ja anaeroobse treeningu vahemikud on inimestel individuaalsed.

    ReplyDelete
  6. Sorry! väljendasin end halvasti ja segaselt ilmselt. järgmine kord mõtlen 7 korda ennem kui küsin midagi. edu!

    tanel.

    ReplyDelete
  7. Vastupidi, küsi ka rumalaid küsimusi, sest mina saan siis treenerit või muid tarkasid tüüdata ning muuhulgas saan ka ise targemaks :)

    ReplyDelete
  8. Soovitan soojalt lugeda lisatud artiklit. Siis saab selgeks ka laktaadi, piimhappe ja jms seosed.Oluline - laktaat eiole piimhape!!!

    Jõudu treeningutel!
    Mart
    http://www.sport-fitness-advisor.com/lactic-acid.html

    ReplyDelete