Friday, March 11, 2011

Kevadine toitmine

Nagu arvata võis, tegi treener puust ja punaseks, miks tuleb mul joosta hetkel 130nese pulsisagedusega. "Hetkel ehitame me baasi ja 130 on kindel pulss, mille puhul pole võimalik eksida," ütles Margus ja lisas, et sellega loome vastupidavuse, mida ei tohi segi ajada kiirusliku vastupidavusega. Baasi loomine on vajalik just selleks, et jalad kannaksid ka 35 km ja 42 km :)

Tunnistan, et teisipäevases trennis, mille viisime läbi Kerliga, oli pulss enamasti ikka 150. Jutustamisele läks palju rõhku ja seegi tõstab ju pulssi. Aga emotsionaalselt oli trenn paljuandev. Pärast tunniajast jooksu tegin veel sulghüppeid. Kes veel ei tea, siis see on nagu hüppenööriga hüppamine, ainult et ilma nöörita ehk siis kuiv karglemine. Aga tõhus! Ma ütleks, et oli isegi raske minut järjest ja nii kolm korda järjest hüpelda.

Neljapäevases trennis jälgisin piinliku täpsusega pulssi ja nii hoidsin pulsi vajalikul tasemel. Mul nagu veri vemmeldaks pidevalt, et kohe pean tempot tegema. Reeglina on nii, et pärast korralikku põletavat trenni on tunne kui uuesti sündinul.
Pärast 50 minutilist jooksu tegin keskkohaharjutusi. Ja taas, esimene kord olin kui nõrguke. Nüüd püüan neid teinekord ka hommikuti ärgates teha, et keskkoha lihased tugevaks ja trimmi saada :)

Täna käisin ka taas nõelravis. Ikka Toomas Tiik`i juures. Olen tema jaoks täielik müsteerium olnud. Loobunud suhkrust, valgest jahust, kohvist ja piimatoodetest, on ikka organismis näitajad halvad. Ise ka tunnen. Tavameditsiin pakub lahenduseks ikka antibiootikume, millest olen aga loobunud, et vältida järjekordset keemilist puhastust. Ühesõnaga selgus täna juhuslikult, et kuigi olen halbadest asjadest loobunud ja asendanud need heade toodetega (rukkileib, greip, mädarõigas, sinep, kõiksugused puu-ja juurviljad), on üks mulle ebasobilik asi menüüsse siiski jäänud - kaerahelbed. Minu igahommikune lemmik ehk kaerahelbepudru on nüüdsest keelatud. Usun, et nüüdseks on suuremad ja väiksemad jamad möödanik.

Kevadiseks ajaks andis Tiik kaasa toitumissoovituse, et vältida kevadstressi ja haiguseid:
1. minimaliseerida soola tarbimist
2. Minimaliseerida loomsete rasvade, töödeldud õlide, juustu, muna, pähklite jt rammusate toitainete tarbimist.
3. Vähendada biosimulaatorite (nt zenzen) ja olmesimulaatorite (kofeiin, nikotiin, kange alkohol) tarbimist.

Kokkuvõtvalt on kevadel oluline süüa vähem, juua rohkem (loomulikult mitte alkoholi) ning muretseda vähem ja liikuda rohkem.

11 comments:

  1. Kui pikad vahed sul hüpete vahel on?

    Kusjuures soola tarvitamise vähendamine on soovitus, millesse suhtuksin vähese ettevaatlikusega. Küsi Marguse käest üle, kas see hea mõte. Arvesta, et maratonil hakkad kõvasti higistama ja kui sool kehast kaob, siis on oht krampidel.

    ReplyDelete
  2. No hetkelised, 10-20 sekundit äkki.
    Soola vähendamine oligi rohkem teistele soovitus. Mul on see niigi mõistlikul tasemel ja enam vähendamiseks pole vajadust :)

    ReplyDelete
  3. jou!

    Mida sa siis üldse süüa võid???

    tanel.

    ReplyDelete
  4. Tanel,
    õigustatud küsimus!

    Kui aus olla, siis läks ikka aega enne, kui suutsin välja mõelda, mida siis üldse süüa võin. Hommikuks söön tatraputru või rukkihelbeputru + rukkinäkileiba singiga. Kõiksuguseid juurviljaroogasid saan süüa, ka liha, kana ja kala. Täisterariisi, kartulit võin ka süüa + kõiksugused puuviljas. Niisiis väga hull enam polegi :)

    Uudne menüü on õnneks ajutine ja kui tervis parem, saan vaikselt muud ka sööma hakata.

    ReplyDelete
  5. Kas keeruline ei olnud järsku kõiki neid keelatud tooteid oma menüüst ära jätta? Magusaisu ei kimbuta?

    Igatahes sa oled megatubli!!!!!

    ReplyDelete
  6. Magusa isu puudumine on kõike müsteerilisem. Olin ju veel kuid tagasi magusafanatt lausa. Vähe oli neid päevi, mille jooksul šokolaaditahvit pintslisse ei pistnud. Kuid pärast seda, kui toitun iga kolme tunni tagant ja hoian veresuhkru kõikumisteta vajalikul tasemel + söön korralikus koguses häid süsivesikuid (puuvilju) päeva esimeses pooles, pole mul enam magusaisu. Tundub endalegi uskumatu!

    ReplyDelete
  7. karm ikka, kui enam kooki ei taha või sokolaadi :) söömine on mul kindlalt üks lemmik tegevusi :) aga no ise ma ei suudaks kyll endale sellist menüüd korraldada nagu sul. pead menüü blogi ka tegema :P

    tanel.

    ReplyDelete
  8. muide, kui asi paremaks ei lähe, siis võid veel järgmist proovida - jäta ära ka rukis + puuviljad. rukkis on samuti gluteeni palju ja puuviljad sisaldavad fruktoosi, mis on samuti suhkur. ka ei tohiks süüa sinki, vaid ikkagi võimalikult vähetöödeldud liha - hautatud, grillitud (aga mitte mustaks!), küpsetatud, ka praetud. aga mitte suitsutatud ega säilitusainetega. tatar on ok (eriti rohelina tatar). ka liha, kala (aga mitte igausgu singid ja muud suitsutatud v konservtooted). ja peamine - köögivili - porgand, pet, kapsad, salat, kõrvits, avokaado, zuuchini, kurk, sibul, tomat. jah, on küll raske. ma tean. aga tulemus peaks ennast ära tasuma.

    A

    ReplyDelete
  9. ahjaa, vel mõned soovitused:
    - rafineeritud taimeõlid täiesti ära unustada. igasugune kuumtöötlemine kas kookosrasva või võiga. salatitesse külmpressitud oliiviõli v kõrvitsaseemneõli.
    - võtta juurde külmpressitud linasemneõli (omega3 ja omega6 rasvhapete tasakaalutus on tänapäeva inimese toidusedelis üks ohtlikumaid asju)
    - võtta d3 vitamiini.

    A

    ReplyDelete
  10. Tere Kertu

    Kas sa oskad öelda, kus ma võiksin dr Tiigi kontaktid leida?

    ReplyDelete
  11. Vaiko,
    kahjuks ei saa ma Sulle otse kirjutada, kuid loodan, et info jõuab Sinuni:
    tel 601 4882
    Esialgu ilmselt ütlevad nad, millal üldse on võimalik registreerida ja seejärel saad aja. Esmakülastajana läheb aega enne, kui vastuvõtule saad.

    ReplyDelete